Acest ghid se doreste un indrumator pentru consumatorii si impatimitii cafelei pentru gasirea aparatului ideal Toate aparatele pe care le gasim in magazine (reale sau virtuale) sant capabile sa prepare o cafea buna dar nu toate se preteaza la obtinerea unei singure cesti de cafea . In continuare vrem sa va oferim cateva sfaturi in vederea achizitionarii unui astfel de aparat.
De la descoperirea cafelei gama aparatelor s-a marit mereu intodeauna aparand metode noi cu gusturi diferite Alegera unui anumit aparat tine de optiunea personala a fiecarui consumator in functie de:
– gustul si calitatea cafelei dorite
– usurinta in exploatare
– usurinta la curatare si intretinere
– pret
– aspect
In prezent cel mai popular mod de preparare este filtrul de cafea unde apa calda trece liber prin stratul de cafea macinata . Prin aceasta metoda se obtin mai multe portii in acelasi timp si se pot pastra calde un anumit timp. Tot o metoda populara este si FrenchPress unde apa de anumita temperatura este turnata peste cafeaua macinata , se lasa la infuzat un timp de 3 pana la 4 min apoi se preseaza cu un filtru metalic care pastreaza uleiurile rezultate din infuzare. Cafeaua preparata astfel este foarte tare in special daca timpul de infuzat tinde spre limita superioara. Trebuie insa mare grija sa nu se depaseasca un anumit timp de infuzare deoarece cafeaua devine amara cu gust alterat .O alta metoda de preparare , mai putin intalnita este prin vacuum . Foarte estetice aceste aparate ofera si satisfactia prepararii deosebite. Aparatul consta in doua baloane de sticla asezate unul deasupra celuilalt si imbinate cu o garnitura din cauciuc si un filtru. Apa se toarna in recipientul de jos in timp ce cafeaua macinata se introduce in cel de sus. Aparatul se aseaza peste o sursa de caldura care face ca apa sa infuzeze cafeaua pana ce in recipientul de jos se creaza o diferenta de presiune . In acest timp prin amestecare se mareste extractia. Prin indepartarea sursei de caldura diferenta de presiune din recipientul inferior suge cafeaua deja preparata din recipientul superior.Cafeaua astfel preparata este cu corp si fara sedimente comparabila cu cea din FrenchPress . Este o metoda utilizata mai ales in cafenele si restaurante de top.
Cafetiera Moka functioneaza asemanator cu cea cu vacuum numai ca cele doua recipiente sant metalice . Aburii formati prin incalzirea apei se strecoara prin stratul de cafea macinata si ajung filtrati de un filtru metalic in recipientul superior unde se strange cafeaua deja preparata .Metoda este folosita pentru prepararea espressoului traditional . Extractia se realizeaza prin presiunea aburului Cafetiera napolitana este o alta metoda asemanatoare cu moka numai ca indepartarea de sursa de caldura se face imediat dupa ce apa atinge temperatura de fierbere. Vasul se rastoarna la 180 grade si apa fierbinte trece prin stratul de cafea si este filtrata de un filtru metalic.
Ultima metoda pe care o trecem in revista este cea denumita cu apa rece unde apa rece este amestecata cu o cantitate mai mare de cafea macinata extractia realizandu-se in 8 pana la 10 ore . Taria cafelei depinde de perioada de infuzare si gradul de macinare . Rezulta o cafea foarte tare folosita in general in amestec cu apa ,lapte sau cu cuburi de gheata Metodele enumerate mai sus se folosesc atat in consumul individual cat si in cel comercial.Deosebirea ar fi in cazul prepararii la filtru , in uzul comercial se folosesc aparate de capacitate mai mare.In cazul espressoarelor ,cele folosite casnic au o constructie diferita de cele comercilale ,dar la o preparare atenta si respectand cateva reguli se poate obtine si acasa un espresso excelent.
Urmariti tabelul cu avantaje si dezavantaje ale metodelor de preparare aici.